Perinteinen tapettiliisteri

Mitä on metyyliselluloosa?

7.02.2024

Ennen vanhaan maalarimestarit keittelivät itse tapettiliisterinsä peruna- tai vehnäjauhoista – ja viitseliäs voi toki sellaista tehdä nykyäänkin. Jos kuitenkin haluaa välttää hellan ääressä seisoskelun ja kiehuvat kiisselikattilat, kannattaa käyttää veteen sekoitettavaa perinteistä tapettiliisterijauhetta. Se on myös aina paras valinta Pihlgren ja Ritola -paperitapeteille.

Natriumkarboksimetyyliselluloosa, NaCMC on elintarvikkeissakin käytetty emulgointi, stabilointi- ja sakeuttamisaine (E 466), ja sitä löytyy esimerkiksi jäätelöistä ja ketsupista. Älä silti ripottele liisterijauhetta aamupuuroon.

Mitä liisterijauhepussi sisältää?

Perinteinen tapettiliisteri koostuu vain yhdestä ainesosasta: natriumkarboksimetyyliselluloosasta (NaCMC), joka on vesiliukoiseen ja liimamaiseen muotoon käsiteltyä selluloosaa. Usein sitä kutsutaan pelkäksi metyyliselluloosaksi, mikä on tietysti aineen nimen takia enemmän kuin ymmärrettävää.

Tapettiliisterinä natriumkarboksimetyyliselluloosaa on käytetty Suomessa jo 1940-luvulta lähtien, jolloin sen valmistus aloitettiin Äänekoskella. Helppokäyttöinen, kylmäänkin veteen liukeneva liisterijauhe alkoi hiljalleen korvata keittämistä vaativat perunajauho- ja vehnäjauholiisterit myös ammattilaispiireissä. Ja mikäs sen mukavampaa: liisterijauhe sekoitetaan veteen, annetaan turvota ja ryhdytään tapetoimaan.

Metyyliselluloosaa ja sen johdannaisia käytetään paljon myös elintarviketeollisuudessa, ja sitä löytyykin hyvin monesta valmisruoasta, juomasta ja kastikkeesta. Perinteinen tapettiliisteri ei toki ole elintarvike, mutta hajuton, turvallinen ja myrkytön se on siitä huolimatta. Lisäksi se valmistetaan edelleen Suomessa, joten kyseessä on hyvinkin kotimainen tuote.

Liisterin käyttö

Liisterijauhetta kaadetaan veteen hitaasti, samalla voimakkaasti sekoittaen. Sekoittamisessa kannattaa käyttää apuna tavallista käsivispilää – näin voi välttää suurimmat paakut. Kaikki paakut sulavat kuitenkin ennen pitkää, ja siksi liisteri kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, mielellään jo tapetointia edeltävänä iltana.

Liisterin sekoitussuhde on n. 200 g jauhetta viiteen litraan vettä, mutta tarvittaessa liisterin voi valmistaa myös ohuempana tai paksumpana. Liian ohutta ei liisteristä kannata silti tehdä, sillä silloin sen kiinnitysominaisuudet alkavat kärsiä ja liisteristä tulee sottaavaa. Liian paksua liisteriä on puolestaan vaikea levittää tasaisesti. Sopiva koostumus on kuin hyvin suurustettua kiisseliä.

Ennen tapetointia liisteri kannattaa vielä sekoittaa hyvin. Aseta tapettivuota kuviopuoli alaspäin tapetointipöydälle, ja levitä liisteriä liisteriharjalla keskeltä reunoille suuntautuvin vedoin: taittele vuodan päädyt keskelle, ja anna sen vettyä hetki. Kiinnitä tapetti seinälle tapettiharjalla.

Kuvalliset tapetointiohjeet voit katsoa täältä.

Liisteriä kannattaa tietysti valmistaa vain tarvittava määrä (200 g jauhetta riittää noin viidelle tapettirullalle), mutta viileässä paikassa valmis liisteri säilyy käyttökelpoisena kolmekin vuorokautta. Jos liisteriä jää kuitenkin yli, sen voi sulkea muovipussiin ja hävittää sekajätteen mukana.

Ylijääneen liisterin ja tapetinpalat voi hyvin hyödyntää myös tapetoimalla esimerkiksi komeron tai hyllyn takaseinän, pahvilaatikoita tai lehtikoteloita.

Valmis liisteri levitetään liisteriharjalla tapettivuodan taustapuolelle.

Perinteinen tapettiliisteri sopii myös savelle

Metyyliselluloosaliisteriä käytetään usein savirappauksen päällä eräänlaisena viimeistelykerroksena, jolloin rapatusta seinästä tulee pölyämätön ja paremmin likaa sietävä. Myös omatekoisten maalien valmistamisessa liisteri on erinomainen sideaine, ja sen avulla syntyy niin liimamaali kuin savimaalikin.

Yksinkertainen ja hyvä liimamaali esimerkiksi sisäkattoihin syntyy NaCMC:stä, liidusta, pigmenteistä ja vedestä. Tällaisella maalilla painetaan myös Pihlgren ja Ritola -tapetit! Reseptien suhteen on kuitenkin syytä kääntyä maalausalan asiantuntijan puoleen, sillä tapettia ja seinää ei kannata maalata aivan samanlaisilla maaliseoksella.

Vaikka tapetin painokuviossa on itsessään liisteriä, ei kiinnitysliisteriä kannata päästää kuviopuolelle: märkänä se voi liuottaa painoväriä, ja kuivuttuaan se jää näkyviin ikävinä läikkinä. Mahdolliset töhryt kannattaa siis taputella välittömästi pois kuivalla ja puhtaalla rätillä tai paperilla.

Liisterijauheen saat tilattua helposti verkkokaupastamme tai tapettiemme jälleenmyyjältä!

Tietoa liimamaalien ja savimaalien valmistamisesta löytyy esimerkiksi perinnemaalareilta ja alan kirjallisuudesta.

Tämän jutun tapetit