Paperitapetilla tapetointi

Osa 1/2: Perusteet

5.04.2023

Tapetointi on parhaimmillaan hauskaa ja palkitsevaa puuhaa! Paperitapetin asentamista ei kannata turhaan pelätä - se on helpompaa kuin luulisi. Lue tästä ohjeet joilla onnistut!

Esivalmistelut

 • Sekoita paperitapetille soveltuva, jauhemainen liisteri hyvissä ajoin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Suosittelemme Tapettitehtaan omaa, perinteistä tapettiliisteriä. Tapettiliisteri sekoitetaan veteen mieluiten n. puoli vuorokautta ennen käyttöä.
 • Valmistele tapetoitavat seinät huolellisesti: täytä ja hio kaikki kolot ja painaumat, ja varmista että pinta on tasainen.
 • Kytke huoneen sähköt pois sulaketaulusta, ja irrota pistorasioiden ja valokatkaisijoiden kannet. Jos olet epävarma, ota yhteyttä sähköasentajaan.
 • Kokoa työvälineet. Tarvitset liisteriharjan, tapettiharjan, tapetointipöydän, rullamitan, vatupassin, pitkän viivaimen sekä terävän mattoveitsen. Varaa käden ulottuville myös talouspaperia tai kuiva, pehmeä liina.
Liisterijauhe sekoitetaan aina puhtaaseen veteen.
Liisterijauhe sekoitetaan aina puhtaaseen veteen. Voit käyttää apuna tavallista vispilää!
Juuri sekoitettu liisteri
Liisterin on hyvä antaa levätä ennen tapetointia.

Tapetointi

 • Merkitse seinään kynällä n. 54 cm huoneen nurkasta pystysuora apulinja, jotta saat ensimmäisen tapettivuodan suoraan. Mittaa seinän korkeus.
 • Avaa tapettirulla tapetointipöydälle kuviopuoli alaspäin. Mittaa ja leikkaa ensimmäinen tapettivuota n. 5-10 cm seinän mittaa pidemmäksi, ja merkitse vuodan yläreuna kynällä. Voit leikata 3-4 vuotaa valmiiksi, ja pinota ne tapetointipöydälle limittäin (huomioi tapetin kuviokohdistus).
 • Levitä liisteri liisteriharjalla tasaisesti ensimmäisen tapettivuodan taustapuolelle. Pidä vuodasta lujasti kiinni, jottei se pääse liikkumaan tapetointipöydällä. Taittele vuota molemmista päistään, ja anna vettyä 1-2 minuuttia.
Liisterin levitys tapetin taustapuolelle.
Liisteri levitetään ohuena kerroksena tapettivuodan taustapuolelle. Vuota taitellaan molemmista päistään käsittelyn helpottamiseksi.
 • Nosta tapettivuota varovasti lähelle seinäpintaa, ja aloita kiinnittäminen vuodan yläosasta. Käsittele tapettia varovasti, sillä paperitapetti on arimmillaan kosteana.
 • Aloita kiinnittäminen käsin, ja kun vuota on paikoillaan, kiinnitä se huolellisesti tapettiharjalla keskeltä reunoille suuntautuvin vedoin. Älä käytä muovi- tai metallilastaa. Varmista erityisesti reunojen kiinnittyminen alustaan.
Tapetin asettelu seinälle.
Avaa ensin ylempi taitos, ja alempi kun vuota on paikoillaan. Kiinnitä tapettiharjalla.
 • Jos liisteriä joutuu vahingossa tapetin kuviopuolelle, taputtele se heti pois kuivalla, puhtaalla liinalla tai talouspaperilla. Älä hankaa, äläkä käytä edes hieman kosteaa liinaa! Muista myös pyyhkiä sormet liisteristä ennen kuin kosket kuviopuoleen.
 • Mittaa ja leikkaa seuraava vuota (jos et leikannut aluksi useampia vuotia) kuviokohdistus huomioiden. Tapettivuodat asennetaan puskusaumalla, eli reunat tiiviisti vastakkain. Pinkopahvilla voit käyttää pientä limisaumaa.
 • Seuraavaa vuotaa kiinnittäessäsi kohdista ensin kuviot, ja kiinnitä sitten kuten ensimmäinen vuota. Kuviokohdistus onnistuu parhaiten, kun tapettivuota asetetaan ensin suurin piirtein oikeaan kohtaan, ja liu’utetaan siitä hitaasti paikoilleen. Tapettia voi myös varovaisesti irrottaa seinästä ja asetella uudestaan.
Tapettikuvioiden kohdistaminen.
Kuviokohdistus onnistuu liu'uttamalla vuota hitaasti paikoilleen. Mahdolliset liisteritahrat taputellaan pois kuivalla paperilla.

Tapetoinnin jälkeen

Leikkaa ylimenevät osat terävällä mattoveitsellä, kun liisteri on kuivahtanut, ja anna tapetoitujen seinien kuivua rauhassa noin vuorokauden ajan.

Valmista, tapetoitua seinää voi jatkossa puhdistaa varovasti pehmeällä, kuivalla kankaalla. Muistathan, että paperitapetti ei kestä märällä pyyhkimistä, hankaamista eikä pesuaineita.

Tulostettavat tapetointiohjeet ja menekkilaskurin löydät täältä.


Tämän jutun tapetit