Paperitapetilla tapetointi
Osa 2/2: Tapetoinnin hankala kolmikko
6.04.2023
Suoraa seinää on helppo tapetoida vuota toisensa perään – ja työ sujuu joutuisasti. Mutta entäpä kun edessä on nurkka, pistorasia tai oviaukko? Kuuluuko tapetti silloin leikata muotoon, halkaista vai laittaa sellaisenaan? Vastaukset löydät täältä.
Nurkat ja kulmaukset
Kun saavut tapetointityössä nurkan kohdalle, on useimmiten parasta halkaista vuota pitkittäin. Jos nurkan ylittävä osuus on alle 5cm, voit ylittää nurkan kokonaisella vuodalla.
Selvitä ensin, kuinka leveä ensimmäisen vuodanpuolikkaan tulisi olla. Mittaa edellisen vuodan reunasta n. 1-2cm nurkan ylitse: tämä on vuodan halkaisukohta. Mittaa seinä useasta kohdasta, sillä nurkat saattavat olla hyvinkin vinoja. Halkaise vuota pystysuoraan esimerkiksi mattoveitsen ja pitkän viivoittimen avulla. Kun olet kiinnittänyt ensimmäisen vuodanpuolikkaan seinälle, tulee sen reuna hieman nurkan ylitse: toisesta kohdasta ehkä enemmän, toisesta vähemmän.
Mittaa nyt jäljelle jääneen puolikkaan leveys, lisää mittaan 1-2cm, ja piirrä uudelle seinälle uusi pystysuora linja. Näin tapettivuodat lähtevät kulkemaan suoraan myös uudella seinällä. Liisteröi jäljelle jäänyt puolikas, ja kiinnitä se kohdistaen kuvio niin hyvin kuin mahdollista.
Nurkkaan saattaa tulla kohtia, joissa tapetti menee limittäin, ja kohtia, joissa kuviot asettuvat kauniisti puskusaumaan, mutta lopputuloksesta tätä ei huomaa. Täydellistä kuviokohdistusta tärkeämpää on, että jälkimmäinen vuodanpuolikas asettuu suoraan.
Ulkokulmauksessa toimitaan täsmälleen samoin kuin nurkassa, mutta kulmauksen ylittävälle osuudelle kannattaa mitata hieman enemmän tapettia: kovin tiukka käännös ei välttämättä pysy paikoillaan. Tässäkin reunan huolellinen liisteröinti on tärkeää.
Pistorasiat ja valokatkaisijat
Pistorasioiden ja valokatkaisijoiden kannet kannattaa pääsääntöisesti irrottaa. Kytke huoneen sähköt aluksi pois sulaketaulusta, ja varmista että rasiat ovat varmasti jännitteettömiä. Jos olet epävarma, kysy apua sähköasentajalta. Vanhoissakin valokatkaisijoissa on yleensä jokin tekniikka, jolla ne irtoavat vaivatta.
Joissain tapauksissa pistorasiat ja valokatkaisijat voidaan kiertää tapetilla siten, että tapettiin leikataan reikä sopivalle kohdalle, ja reunat rajataan terävällä mattoveitsellä rasian reunaan. Näin tapettia on kuitenkin huomattavasti vaikeampi saada siistiksi.
Pinta-asennettuja vanhoja sähköjohtoja ei yleensä kannata lähteä irrottamaan - varsinkin jos ne ovat jo hieman vanhempaa vuosikertaa. Sähköjohdon kohdalla tapettiin voi tehdä varovaisen viillon, tai halkaista tapettivuodan kuten nurkassakin. Myöhemmin johdon voi tarvittaessa päällystää erillisellä tapettisuikaleella. Tämä suikale voi olla melkein mistä tahansa kuviokohdasta - silmä ei huomaa eroa!
Ovet ja ikkunat
Ikkuna- ja oviaukkojen kohdalla pääset helpoimmalla, jos irrotat kaikki peitelistat, ja tapetoit kokonaisella vuodalla aukkojen ylitse. Vanhoissa rakennuksissa listojen irrottaminen ei kuitenkaan ole aina mahdollista - eikä tarpeellista!
Listojen poistamisen sijaan voit rajata tapetin kiinni listan sivuun: tällöin tapetti kaartuu lyhyen matkaa taitekohdan ylitse, ja listan ja tapetin välisestä saumasta tulee siisti. Rajauksen voit tehdä terävän mattoveitsen ja pitkän viivoittimen avulla, kun liisteri on hieman kuivahtanut.
Usein myös ikkunoiden alla olevat kiinteät patterit nostattavat kysymyksiä. Pitäisikö tapetti ujuttaa patterin taakse, vai jättää alue kokonaan tapetoimatta?
Siistein lopputulos syntyy, kun tapetoit patterin ylä- ja alapuolen lyhyillä tapettisuikaleilla, jotka ulottuvat patterin taakse vain juuri sen verran, että tapetti näyttää jatkuvan saumattomasti myös patterin takana.
Muista hyödyntää aukkojen ylä- ja alapuolella lyhyitä rullanpätkiä!