Kuinka löytää tapettiin sopivat maalisävyt?

Paperitapetti värisuunnittelun lähtökohtana

5.05.2023

Tapetti on valittu, mutta nyt täytyisi etsiä täydelliset maalisävyt lattiaan, kattoon, ja mahdollisesti myös muille seinille. Kuulostaako tutulta? Tapettitehtaan sisustussuunnittelija Susanna Vastamäki löytää paitsi täydelliset, muuhun sisustukseen sopivat tapettimallit, myös niihin sopivat maalisävyt.

Sisustussuunnittelija Susanna Vastamäki valitsee tapettiin sopivaa maalisävyä.
Sisustussuunnittelija Susanna Vastamäki valitsee tapettiin sopivaa maalisävyä.

Työhuoneen uudistus

Tämänkertaisen värisuunnittelun Susanna teki 1950-luvun omakotitalon työhuoneeseen. Asiakas halusi tilaan harmonisen, talon tunnelmaan sopivan työhuoneen, jonka ei kuitenkaan tarvitsisi edustaa aivan tarkalleen aikakauden tyyliä.

Aiemmin keittiönä palvelleessa tilassa oli muovimatolla päällystetty lastulevylattia, beiget seinät ja 1980-luvun keittiökaapit, joten kyseessä oli varsin perusteellinen uudistus.

Yhdelle seinälle asiakas halusi rauhallisen sävyisen tehostetapetin, ja muille seinille ja lattiaan maalia. Tiedossa oli, että huoneeseen on tulossa varsin lämminsävyisiä tiikkihuonekaluja, joten keltaiset ja punaiset tapetit rajattiin suosiolla pois. Myöskään kirkkaat 1970-luvun mallit eivät sopineet, sillä talo on muuten sisustettu murretuilla pastellisävyillä.

Tehosteseinän tapetiksi valikoitui lopulta sininen Paratiisi-tapetti, joka on näyttävä ja värikäs, mutta samalla tasapainoinen ja rauhoittava. Lisäksi se tuo mukavaa kontrastia tiikkihuonekaluille.

Paratiisi-tapetti seinällä.
Paratiisi-tapetti sopii tehosteseinäksi - tai yhtä hyvin koko huoneen tapetiksi.

Seinien, katon ja lattian maalisävyt Susanna katsoi tällä kertaa Virtasen Saariston sävyt-värikartasta. Paratiisi-tapetin pohjavärin perusteella seiniin valittiin kaunis ruskeanharmaa Ledskär ja lattiaan hieman tummempi Klovharu. Vanha huokolevykatto puolestaan maalattiin lempeänvalkoisella Vitskär-sävyllä.

Maaleina käytettiin seinillä ja katossa Virtasen himmeää Sisustusmaalia, ja lattiassa kiiltävää Porstua-maalia. Myös tapettiseinä pohjamaalattiin Sisustusmaalilla, joka on miellyttävää, pellavaöljyn tuoksuista ja mukavasti levittyvää maalia.

Paratiisi-tapetti ja Saariston värit.
Paratiisi-tapetti ja Saariston värit.

Työhuone, jossa Paratiisi-tapetti.
Lopputulos on silmiä hivelevä: maalisävyt ja tapetti ovat kuin toisilleen tehdyt!

Suunnittelulla on iso vaikutus

Mutta kuinka juuri tähän tapettiin ja näihin maalisävyihin oikein päädyttiin? Aivan aluksi Susanna kuunteli asiakkaan toiveita herkällä korvalla: millaista tunnelmaa tilaan haluttiin, ja millaisesta sävymaailmasta asiakas ylipäänsä pitää?

Onko mielessä ehkä reippaan energisoivia värejä, murrettuja puuterisävyjä vai jotain siltä väliltä? Entä miten tila suhteutuu ympäröiviin huoneisiin ja rakennuksen tyyliin ja aikakauteen?

Seuraavaksi selvitettiin, millaista muuta sisustusta tai huonekaluja tilaan on tulossa, onko asiakkaalla ehkä kalusteet jo valmiina, tai haluaisiko hän nähdä huoneessa jonkin aikakauden tai tyylisuunnan henkeä?

Pienimmillään suunnittelutyö sisältää oikean tapettimallin, ja sille sopivan värisävy-yhdistelmän etsimisen. Mutta jos useampi tapetti tai tapettiyhdistelmät ovat vielä hakusessa, on mahdollista laatia myös kattavampi tapettisuunnitelma. Se sisältää ehdotukset sopivista tapettimalleista, reilut tapettimallipalat, tapettimenekin laskemisen, ja haluttaessa tietysti myös ehdotukset maalisävyistä.

Tapetti- ja värisuunnittelun vaikutus näkyy ja tuntuu tilassa pitkään, joten siihen panostaminen on hyvinkin järkevää - lisäksi sisustuksesta tulee kerralla halutunlainen! Myös kustannuksissa tulee usein säästöä, kun erilaiset hutihankinnat jäävät tekemättä.

Työhuone jossa Paratiisi-tapetti.
Värisuunnittelun lisäksi Susanna antoi vinkkejä työhuoneen tekstiilivalintoihin, joihin hän suositteli murrettuja pellavan ja vaaleanpunaisen sävyjä. Nämä tuovat tilaan nyt vastustamatonta pehmeyttä!

Voit varata ajan tapetti- ja värisuunnitteluun etukäteen tehtaanmyymäläämme Satamatielle, tai suunnitelma voidaan tehdä myös toimittamasi materiaalin, kuvien, pohjapiirrosten ja muiden tietojen pohjalta. Suunnittelun hinta on 50€/tunti.

Suunnitelman mukaisista tapettihankinnoista saat meiltä -20% alennuksen, kun ostosumma ylittää 500€, joten tämä etu kannattaa hyödyntää erityisesti isompien tapettihankintojen yhteydessä!

Lisätietoja palvelusta antaa: susanna.vastamaki@tapettitehdas.fi.

Tämän jutun tapetit